fbpx
webhosting waar moet je op letten

BLOG

Webhosting – waar moet je op letten?

Je website valt of staat met goede webhosting. Hosting die langzaam is of om de haverklap uitvalt heeft een zeer slechte invloed op de prestaties van je website. Hierdoor verlies je klanten en loop je omzet mis. Een goede en solide hosting is het fundament voor je website. Bespaar hier dus niet op! Het kiezen van de juiste webhosting kan echter behoorlijk lastig zijn, zeker als je niet in deze wereld thuis bent. Het is doorgaans een technisch geraaskal wat wel meer dan eens kopzorgen heeft veroorzaakt bij de meest ervaren webbouwer. In dit artikel neem ik je daarom mee in welke facetten er bij webhosting komen kijken, waar je op moet letten en hoe jij de juiste hostingpartij kunt kiezen voor jouw website!

Wat is hosting?

Hosting is simpel gezegd een afgebakend stukje ruimte waar je website op draait. Iedere website draait op een server en deze server ‘host’ dus de website. De kwaliteit van de server is op veel punten te meten: is de website altijd toegankelijk? Wat is de downtime van de server? Is de server goed beveiligd en betrouwbaar? Allemaal dingetjes die de sterkte van het fundament voor je website bepalen.

Diverse termen in webhosting-land

Domeinnaam

Wat wel eens wordt vergeten, is dat de hosting voor je website en de domeinnaam los van elkaar staan. Je kunt een domeinnaam registreren zonder er een hosting aan te koppelen en website op te plaatsen, maar je kunt niet een website bouwen of hosting koppelen zonder domeinnaam. Alles begint dus bij die domeinnaam.

E-mail

Bij ieder hosting pakket zitten standaard één of meerdere e-mailadressen. Het begin mag je zelf verzinnen (info@, hallo@, bert@, sandra@) en het eind eindigt op de domeinnaam die gekoppeld is aan dat hostingpakket (@jouwdomein.nl). Mijn e-mailadres is bijvoorbeeld hetty@mediamora.nl. Met enkel de aanschaf van een domeinnaam (en geen hosting) kun je geen e-mailadres aanmaken. Let hier dus goed op!

Spamfilter

Bij de e-mailadressen van hostingpakketten zit doorgaans een standaard spamfilter. Soms is deze standaard versie niet voldoende en kun je gebruik maken van extra en complexere spamfilters die je hostingpartij mogelijk aanbiedt.

FTP

FTP staat voor File Transfer Protocol. Wanneer je toegang wilt tot ‘de FTP van je website’, zeg je eigenlijk niets meer dan ‘ik wil graag bij de server van de website zodat ik bestanden direct kan aanpassen’. FTP maakt het uitwisselen van bestanden tussen computers mogelijk. Als je via de FTP toegang aanvraagt tot je website kom je in een kleine omgeving terecht met alleen maar mapjes. Mapjes, mapjes, mapjes, met daarin alle bestanden (HTML, CSS, JS, PHP) die jouw website vormen. Vanuit hier kun je deze bestanden direct aanpassen. Dit is zowel makkelijk als gevaarlijk. Je hebt complete controle en je kunt overal bij, maar door het foutief aanpassen van bestanden kan je website ook ineens ‘kapot’ gaan.

Database

De meeste websites hebben een database, maar niet allemaal. Als je echter met een CMS werkt zoals WordPress, dan ontkom je er niet aan. In de database wordt namelijk alle inhoud op je website opgeslagen. Denk aan instellingen, gebruikers, producten, blogs, etc. De database bestaat uit tabellen. Tabellen, tabellen, tabellen die onderling met elkaar kunnen communiceren.

Verwar de database echter niet met de FTP. Via de FTP kun je bij de uitstraling en functionaliteit van je website en via de database kun je bij de inhoud.

Back-up

De kwaliteit en professionaliteit van een hostingpartij is vaak te meten aan wat zij doen qua back-ups. Als je hostingpartij geen automatische back-ups bij een hostingpakket aanbiedt, adviseer ik je om gauw door te gaan naar de volgende. Let op de frequentie van de back-ups die zij maken (minimaal 1 per dag, meer is mooi) alsmede de tijd dat de back-ups worden bewaard. Een week is heel kort, een maand of twee maand is mooier.

DNS

DNS staat voor Domain Name System. Achter iedere domeinnaam hangt een IP-adres die gelijk staat aan het IP-adres van de hosting (er kunnen twee verschillende domeinnamen aan één hostingpakket gekoppeld worden, waardoor die twee domeinnamen hetzelfde IP-adres delen, maar dat terzijde). Als jij naar jouw favoriete website surft, kijkt de DNS welk IP-adres hier achter schuil gaat en waar deze server zich bevindt, om zo de gegevens daarvandaan op te halen en aan jou te presenteren in de browser. Ook bij e-mail speelt de DNS een belangrijke rol.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van hosting?

Nu je weer een klein beetje up-to-date bent van alles wat er bij hosting komt kijken, gaan we dieper in op hetgeen waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste hosting. Er zijn een aantal cruciale dingen die je zult moeten onderzoeken en overwegen.

  1. Bereikbaarheid
    Kan je de hostingpartij telefonisch bereiken? Stoppen ze er om 17 uur ’s middags mee of kan je nog tot 22 uur bij hen terecht? Internet gaat 24 uur per dag door en dit wordt tegenwoordig steeds meer verlangt van hostingpartijen.
  2. Service
    Hostingpartijen bieden diverse services, de één weer andere dan de ander. Kijk bijvoorbeeld naar de automatische back-ups, vinden deze plaats en zo ja, hoe vaak? Sommige partijen bieden ook een (gratis) verhuisservice, erg handig als je weg wilt bij je huidige partij en over wilt naar een andere.
  3. Het hostingpakket
    Zodra je hebt besloten welke hostingpartij het wordt, begint de volgende keus: welk hostingpakket ga je bij hen afnemen? Het grootste, zichtbare verschil schuilt hem in het dataverkeer en de schijfruimte. Het onzichtbare verschil schuilt hem in de snelheid. Hoe groter/duurder je hostingpakket hoe sneller de server die erachter zit.Dataverkeer: telkens wanneer iemand jouw website opent of een nieuwe pagina binnen je website, wordt die pagina geladen. Dit heet dataverkeer. Als je homepage 1MB groot is en je hebt 1GB per maand aan dataverkeer, kan je homepage 1024 keer geopend worden. Verwacht je veel verkeer? Je hostingpakket zul je hier op moeten afstemmen.Schijfruimte: dit is de ruimte op de server die je tot je beschikking hebt. Een webshop met veel afbeeldingen heeft behoorlijk wat schijfruimte nodig. En als je tot op heden nog steeds de fout maakt om afbeeldingen van 5MB naar het internet te uploaden zit een webshop op een 1GB schijfruimte hosting na minder dan 150 producten al helemaal vol. Zodra je schijfruimte vol zit kun je niets meer. Uploaden, instellingen, acties uitvoeren, etc. Helemaal niets. Let hier dus goed op!

Uiteraard zijn er nog veel meer zaken die van belang kunnen zijn. Kun je bijvoorbeeld meerdere e-mailadressen aanmaken? Als je een hostingpakket hebt waar je maar maximaal vijf e-mailadressen kunt aanmaken en een bedrijf runt met tien werknemers die allen bereikbaar moeten zijn op een eigen e-mailadres, heb je een probleem. Hetzelfde geldt voor databases. Meestal heb je aan één genoeg, maar wat als je meerdere websites laat draaien op dezelfde hosting? Dan ben je al twee of meer nodig.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het belangrijkste is om te kijken naar de bereikbaarheid van de hostingpartij, hoe zij service verlenen en wat je krijgt bij ieder hostingpakket. Twijfel je ergens over? Neem contact met de betreffende hostingpartij op (zo kun je meteen zien of hun hulpverlening jou bevalt of niet!). Wil je eens sparren met een onafhankelijke partij over welke hostingpartij of welk hostingpakket geschikt zou zijn voor jou? Neem dan contact op met Mediamora!

E-BOOK

DE DMT FORMULE

Vraag hier jouw gratis exemplaar van de DMT Formule aan, mijn persoonlijke e-book waarin ik je uitleg hoe je jouw website succesvol kunt maken! Nadat je het e-book hebt ontvangen stuur ik je af en toe nog meer bijbehorende tips & tricks zodat jij in een mum van tijd een echte Wordpress Wizard wordt!

Het geheim achter elke winstgevende website: de DMT FormuleIk onthul mijn persoonlijke succesformule met je! Ontvang mijn GRATIS e-book over de DMT Formule. Waar mag ik hem heen sturen?
Scroll naar top