Blog

Wat is SEO optimalisatie en hoe zet je het succesvol in?

Wat is SEO optimalisatie en hoe zet je het succesvol in

Wat is SEO precies? SEO, ofwel Search Engine Optimization, is het optimaliseren van websites zodat deze beter vindbaar en zichtbaar worden in de organische zoekresultaten van Google. Bij zoekmachine optimalisatie help jij Google om de inhoud van je website beter te begrijpen, zodat Google snapt bij welke zoekopdrachten jouw website getoond moet worden. Relevantie is hierbij belangrijk. Hoe relevanter jouw website en de inhoud ervan voor een bepaalde zoekterm is, hoe groter de kans dat Google je website bij die zoekopdrachten gaat ranken.

Zoekmachine optimalisatie is erg breed

Bij het SEO-optimaliseren van je website is het je doel om er voor te zorgen dat jouw webpagina aan je ideale bezoeker of klant wordt getoond. Daarnaast wil je dat de inhoud van de pagina voldoet aan de vraag die zoekmachine-gebruikers hebben. SEO is eigenlijk niets meer dan het pleasen van Google en je bezoeker.

Doe je dit goed? Dan zul je op lange termijn rijkelijk beloond worden. Met nadruk op lange termijn. SEO is namelijk geen one-day job. Het is een proces wat maanden in beslag kan nemen voordat je resultaten ziet. Pagina’s die correct geoptimaliseerd worden, kunnen er gemiddeld 2 tot 6 maanden over doen om een top-10 positie in Google te bereiken. Maar dit kan ook 1 of 2 jaar zijn, geheel afhankelijk van de concurrentie binnen de zoekwoorden en de manier hoe SEO is geïmplementeerd.

Hou er rekening mee dat het ook mogelijk is om binnen enkele uren een top 1 positie in zoekmachines te claimen. Denk bijvoorbeeld aan het inspelen op trends. Door op actualiteiten in te spelen ben je automatisch relevant voor populaire onderwerpen op een bepaald tijdstip. Een nieuwsitem over het Coronavirus door de Telegraaf of het AD zal in de lente van 2020 binnen enkele uren of minuten bovenaan in Google staan.

Daarnaast is het mogelijk dat je website na 1 jaar misschien op pagina 14 in de zoekresultaten blijft hangen. Is er dan slecht geoptimaliseerd? Misschien, maar dat hoeft niet per definitie zo te zijn. Is er ruimte voor verbetering? Jazeker! SEO-optimalisatie is een trial-and-error proces. Google ranked pagina’s aan de hand van 200 verschillende factoren (een deel hiervan is bekend, een deel is geheim). Je begrijpt dat wij nooit invloed op alle 200 factoren kunnen hebben.

Wat is SEO, maar vooral, waarom wil je het inzetten?

Het kost wat tijd, maar op termijn kan SEO voor een enorme hoeveelheid bezoekers op je website zorgen. En het mooie: deze bezoekers zijn gratis. Je hebt er nooit iets voor betaald (tenzij je SEO uitbesteedt, maar je kan hierin zelf enorm veel doen). En wanneer jouw website dagelijks wordt gevonden door nieuwe bezoekers, kun je er ook veilig vanuit gaan dat de content op de website relevant voor hen is. Nieuwe bezoekers = meer klanten, meer verkopen, meer bekendheid, meer omzet en ga zo maar door.

De reden dat Google zo succesvol is, is het feit dat ze altijd een juist antwoord geven op een vraag (of ten minste iets waarmee de persoon die zoekt verder wordt geholpen). Met behulp van SEO kun jij dus grip krijgen op dit onvoorstelbaar krachtig medium.

Vaak hoor ik mensen zeggen: “ik wil zo veel mogelijk bezoekers op mijn website”, maar hier moet toch even een nuance aangebracht worden. Wil je echt iedereen aantrekken, dus ook de mensen die eigenlijk geen interesse hebben in wat jij aanbiedt? Of wil je de juiste groep mensen aantrekken, waardoor de kans ineens veel groter is nieuwe klanten te werven of producten te verkopen? Juist, relevantie is belangrijk! Liever honderd bezoekers waar je iets aan hebt dan duizend bezoekers waar je niets aan hebt. Door correct gebruik van SEO zorg je ervoor dat relevante mensen je content zullen zien.

Waaruit is SEO opgebouwd?

SEO bestaat uit meerdere onderdelen, die op hun beurt allemaal aandacht verdienen om het optimaal in te zetten. Zo zal je moeten optimaliseren op technisch gebied, maar ook op content gebied.

Naast het instellen van het zoekresultaat zelf in Google (title-description, meta-description en URL), moet de inhoud van je pagina aangepast zijn volgens SEO-richtlijnen. Dit betekent simpel gezegd dat de juiste keywords op de juiste plekken en met de juiste frequentie in de tekst verwerkt moeten zijn. Maar ook een goede URL structuur en correcte optimalisatie van afbeeldingen is een belangrijk punt.

Daarnaast heb je nog linkbuilding, het actief linkjes vergaren van andere websites naar de jouwe. Backlinks zijn voor SEO enorm belangrijk. Wil je aan de slag met competitieve zoekwoorden? Dan red je top posities in Google niet zonder linkbuilding.

Vergeet ten slotte niet dat de snelheid van je website een belangrijke pijler is. Schone code, technische snelheidsoptimalisatie en een snelle hostingserver helpen hier goed bij. En websites met een beveiligde verbinding (https:// in plaats van http://) krijgen ook extra duimpjes van Google!

Heel veel zaken heb je dus zelf in de hand. Ook al lijkt het lastig, je kunt met de juiste aanpak een groot verschil maken.

Maar waar moet ik dan beginnen met SEO-optimalisatie?

De start van ieder optimalisatie proces begint bij het vaststellen van de keywords waar jij op gevonden wilt worden. Verplaats je hierbij in je doelgroep. Wat zoeken zij? Wat typen ze in de zoekbalk? Waarmee willen ze geholpen worden? Op welke vraag zoeken ze antwoord? Wat is hun probleem?

Vaak gaan mensen bij deze stap al de mist in, doordat ze zich niet goed verplaatsen in de denkwijze van hun doelgroep. Het is belangrijk dat je echt logisch nadenkt. Verhuur je bijvoorbeeld feestkleding, auto’s of apparaten? Gebruik dan het woord ‘huren’ in je zoekterm, dat is per slot van rekening hetgeen je klant wil doen. Iemand zal ‘feestkleding huren amsterdam’ intypen als diegene feestkleding wil huren in de regio van Amsterdam. Dat jij verhuurder bent betekent dus niet dat klanten zoeken op ‘feestkleding verhuren amsterdam’ of dat je de zoekterm ‘verhuren’ moet gebruiken op je website. De klant is een huurder, geen verhuurder. Verplaats je in je klant. Stem zoektermen dus zo specifiek mogelijk af op de belangen van je doelgroep.

Keep in mind: de belangen van je klant zijn anders dan jouw belangen. Start dus altijd met een zoekwoorden-analyse. Hier zijn diverse tools voor, gratis en betaald. Zoektermen waar je het makkelijkst op kunt ranken zijn zoektermen met een groot zoekvolume en weinig concurrentie. Vaak zijn deze echter lastig te vinden. Enige kennis en ervaring is vereist om een goede keus te maken. Lees je dus goed in of vraag hulp aan een professional!

Zijn er nog andere zaken waar ik rekening mee moet houden?

Ja, zeker! We zijn er nog niet. Naast het feit dat je webpagina idealiter 100% relevant moet zijn voor de zoeker (middels de juiste keywords) en op technisch en contentgebied geoptimaliseerd moet zijn, is kwaliteit ook iets van onschatbare waarde.

Weet je nog die 200 factoren waarop Google de zoekresultaten baseert? Veel hiervan zijn kwaliteitsindicatoren. Denk hierbij aan de tijd dat je bezoeker op je webpagina spendeert, of hij überhaupt doorklikt naar een volgende pagina en of hij eventueel de pagina deelt op social media. Dit zijn allemaal pijlers die simpelweg tegen Google zeggen: deze pagina was relevant voor de zoekopdracht, dus plaats hem hoger in de zoekresultaten. En zo is SEO-optimalisatie een langdurig proces van verbeteren, verbeteren en nog meer verbeteren.

Hou ook in gedachten dat er veel vakgebieden invloed hebben op SEO:

Het schrijven van kwalitatieve, begrijpbare en converterende teksten. Wil je scoren met je teksten? Zorg dan dat je een tekstschrijver vindt die zich heeft gespecialiseerd in SEO-teksten.

Het produceren van content voor je website en de strategie hierachter. Vaak heb je hier ook weer copywriting skills voor nodig.

De gebruiksvriendelijkheid van je website. Hoe makkelijker je website in gebruik is, hoe groter de kans dat bezoekers blijven hangen (duimpje voor je SEO).

Het analyseren van data, begrijpen, vertalen en combineren, om vervolgens optimalisaties door te voeren. Je moet bijvoorbeeld kunnen begrijpen wat het betekent als je website veel wordt vertoond in de zoekresultaten van Google, maar als het percentage mensen dat daadwerkelijk op je website klikt heel laag is.

Wat denken bezoekers? Waarom doen ze wat ze doen? Wat willen ze? Wat heeft invloed op ze? Hoe kan ik ze overtuigen? Hier bestaan honderden theorieën en modellen over. Overal zit een reden of gedachte achter, ook achter de praktische toepassing van SEO.

Heb je ergens totaal geen verstand van? Heb je het gevoel dat je winst kan behalen op één van deze gebieden? Vraag om advies aan een online expert!

Heb je antwoord gekregen op de vraag ‘wat is SEO’?

Ik hoop dat dit artikel je nieuwe inzichten heeft gegeven. Het inzetten van SEO voor je vindbaarheid en zichtbaarheid is een leuk, leerzaam maar vooral lang proces. Daarentegen zal het op lange termijn zeer waardevolle bezoekers opleveren.

Heb je nog vragen over wat SEO is of de inzet hiervan? Neem contact met mij op en ik help je graag verder!

e book dmt formule

Super gaaf dat je mijn blog hebt gelezen! Mijn naam is Hetty van der Wal, webdesigner in hart en nieren en dol op alles wat met digitale media te maken heeft. Dagelijks bouw en ontwerp ik de mooiste websites voor mijn klanten: zzp’ers en kleine bedrijven. Met mijn unieke kijk op websites en mijn eigen ontworpen succesformule, ben je verzekerd van een ijzersterke digitale thuisbasis die een spot-on weerspiegeling van jou en je business gaat zijn. Ook ben ik dol op wijn & Netflix.

Winkelwagen
Scroll naar boven