Blog

Dit is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

Dit is het verschil tussen Wordpress com en Wordpress org

WordPress.com en WordPress.org zijn twee verschillende platformen. Door de naamgeving verwarren mensen de beide systemen erg snel. Niet zo heel gek dat beginners vaak de verkeerde keus maken zodra zij een website willen bouwen. In dit artikel leg ik je het verschil uit tussen WordPress.com en WordPress.org en de voor- en nadelen van beide systemen. Zo kun jij direct voor het goede systeem kiezen en beginnersfouten vermijden!

Om direct dingen helder te maken: de WordPress versie die jij hoogstwaarschijnlijk wilt hebben is WordPress.ORG. Deze variant biedt het open source WordPress CMS zoals de meeste mensen het kennen. De WordPress.com variant is het commerciële platform. Dit is WordPress, gehost door de ontwikkelaars van WordPress zelf, waar je maandelijks voor betaald. Begrijp echter goed dat het WordPress CMS gratis is en dat je hier zonder kosten gebruik van kunt maken als je de WordPress files installeert op je eigen hostingpakket.

Wat is WordPress.com precies?

WordPress.com is het commerciële platform van WordPress zelf. Zij bieden jou een super gemakkelijke optie om zelf binnen enkele minuten je website te bouwen zonder enige technische kennis. Je kunt het zien als een soort Wix of Jimdo. De gratis opties zijn echter wel zeer beperkt en voor meer mogelijkheden betaal je maandelijks een bedrag.

Het voordeel hiervan is dat WordPress.com het technische onderhoud en de hosting voor jou regelt. Ben je dus zo digibeet als het maar kan, maar wil je wel een eenvoudige website hebben, dan is dit een goede optie. Realiseer je echter wel goed dat deze optie niet geschikt is voor het maken van een website voor je professionele bedrijf of andere mogelijke toekomstplannen die je hebt. De mogelijkheden zijn écht zeer beperkt en voor meer opties betaal je al gauw €30 of €40 euro per maand. Niet zo gek dus dat de meeste mensen kiezen voor de het gratis WordPress CMS dat zij zelf kunnen installeren op hun eigen domeinnaam en hostingpakket.

 

Nieuwsgierig waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste hostingpartij?

 

 

Dus WordPress.org is veel beter?

Ja, veel beter! Via WordPress.org kun je zoals eerder aangegeven de open source WordPress files downloaden. Al deze files vormen het echte WordPress CMS, helemaal gratis, klaar om gebruikt te worden! Je moet hiervoor dus wel ergens je domeinnaam vastleggen en een hostingpakket aanschaffen, want je host alles zelf. Dit betekent dat jij alles in eigen beheer houdt met alle voordelen die daarbij horen. Je kunt dan aanpassen wat je wilt, installeren wat je wilt en bouwen wat je wilt. Je kunt zelfs aanpassingen doen aan de WordPress core files, want het is open source software. Je hebt dan écht toegang tot alles.

Deze vrijheid kan echter ook een nadeel hebben. Ik begrijp goed dat als alles nieuw voor je is en je niet erg technisch onderlegd bent dat WordPress een beetje overweldigend kan zijn. Niet omdat het moeilijk is, maar meer omdat je niet weet waar je moet beginnen. Omdat WordPress echter zo populair is en 34% van het internet op WordPress draait, zijn er genoeg handleidingen en tutorials te vinden die jou als beginner op weg kunnen helpen. En met de juiste middelen heb je nauwelijks technische kennis nodig om in WordPress een mooie website te bouwen.

De verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org

In de volgende tabel (niet beschikbaar op mobiel) zijn nogmaals schematisch de belangrijkste verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org uitgelicht.

WordPress.org WordPress.com
Thema’s en plugins Erg veel keus Heel beperkt
Analytics Google Analytics Geen Google Analytics
SEO Heel veel mogelijkheden Beperkte mogelijkheden
Kosten Enkel domein en hosting Maandelijkse kosten
Back-ups Zelf regelen of via hosting Wordt geregeld
Technisch onderhoud Zelf regelen Wordt geregeld

 

e book dmt formule

Super gaaf dat je mijn blog hebt gelezen! Mijn naam is Hetty van der Wal, webdesigner in hart en nieren en dol op alles wat met digitale media te maken heeft. Dagelijks bouw en ontwerp ik de mooiste websites voor mijn klanten: zzp’ers en kleine bedrijven. Met mijn unieke kijk op websites en mijn eigen ontworpen succesformule, ben je verzekerd van een ijzersterke digitale thuisbasis die een spot-on weerspiegeling van jou en je business gaat zijn. Ook ben ik dol op wijn & Netflix.

Winkelwagen
Scroll naar boven